Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 12.01.2011
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Georgeta Petrovici
Titlul articolului: Copilul vândut în rate va fi adus în România
Numărul fotografiilor: 2
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/copilul-vandut-in-rate-va-fi-adus-in-romania-917946.html


O familie de etnie romă din Sălaj şi-a vândut, în 2004, bebeluşul în rate, pentru 5.100 de euro, unei alte familii de romi, stabilite în Franţa. Rodica Lăcătuş (29 de ani) şi Nelu Moldovan (30 de ani) - părinţii micuţului - au fost arestaţi aseară pentru 29 de zile.

Cei doi au fost prinşi luni în flagrant, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Timişoara, în timp ce ridicau ultima tranşă din bani. Iar ieri după-amiază, magistraţii Tribunalului Timiş au decis cercetarea celor doi în stare de libertate, sub acuzaţia de trafic de minori. Procurorul de caz a făcut imediat recurs, iar dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara.

Pe de altă parte, "cumpărătorii" francezi vor fi şi ei traşi la răspundere. Autorităţile române au început demersurile pentru repatrierea copilului vândut.

"Ne-au păcălit, şi-au bătut joc de noi"

Potrivit anchetatorilor, Nelu şi Rodica şi-au vândut băieţelul în 2004, imediat după ce s-a născut, la momentul respectiv ei locuiau în Franţa. În decursul celor şase ani trecuţi de la "tranzacţie", familia de romi din Franţa a plătit 5.100 de euro în rate, ultima tranşă fiind virată luni, la Jibou, prin Western Union, când cei doi au fost prinşi în flagrant de procurorii DIICOT. Rodica Lăcătuş şi Nelu Moldovan mai au doi copii, în vârstă de 3, respectiv 8 ani.

La audieri, cei doi concubini le-au declarat procurorilor că regretă fapta. Potrivit unor surse judiciare, aceştia au un intelect redus şi se exprimă foarte greu în limba română.

În faţa judecătorilor de la Curtea de Apel, Nelu Moldovan a declarat: "Vrem să fim liberi că mai avem doi copii acasă şi trebuie să-i putem creşte. Ne-au păcălit ăştia, ne-am dus la muncă acolo şi şi-au bătut joc de noi".

Şi-au vândut copilul pentru a avea bani de întors acasă

În 2003, concubinii Rodica Lăcătuş şi Nelu Moldoveanu au ajuns în Alfortville, o suburbie a Parisului, în speranţa că îşi vor găsi de lucru. Potrivit avocatului apărării, cei doi au fost aduşi la familia Firuţa şi Vasile Zimbru (originari din Satu-Mare şi cu drept de rezidenţă în Franţa) de un bărbat pe care îl cunoşteau din România.

Odată ajunşi acolo, acesta le-a luat actele şi nici nu le-a mai găsit de lucru, iar Nelu şi Rodica nu se puteau întreţine singuri. Drept urmare, soţii Zimbru le-au propus fie să muncească pentru ei doi ani, plătindu-şi astfel drumul dus-întors, fie să le vândă bebeluşul cu care Rodica era însărcinată, variantă aleasă de cei doi concubini.

Astfel, în septembrie 2004, băieţelul Pierre Michel, născut la maternitarea din Alfortville, a fost înregistrat pe numele familiei Zimbru. În acelaşi an, soţii Zimbru l-au înregistrat pe micuţ drept copilul lor şi la Primăria Satu-Mare. Rodica Lăcătuş şi Nelu Moldovan au primit, imediat după naşterea micuţului, 3.000 de euro, prima tranşă din bani. Alte două, în valoare totală de 1.500 de euro, au fost achitate în noiembrie 2010, iar restul de 600 de euro au fost viraţi luni.

Potrivit procurorului de caz Floarea Hodor, micuţul Pierre Michel se află în prezent în grija Firuţei Lingurar (fostă Zimbru), care primeşte de la statul francez un ajutor social de 400 de euro lunar şi drept la locuinţă gratuită, fiind "asimilat statutului de sclav".

Venituri de 164 de lei

Concubinii Nelu Moldovan şi Rodica Lăcătuşu trăiesc într-o sărăcie lucie în satul natal al bărbatului, Gârbou, judeţul Sălaj. Ei şi-au construit o încăpere în spatele grajdului părinţilor bărbatului şi nu nici apă curentă.

"Niciunul nu a lucrat vreodată decât ca zilier, pasc cirezile de vite pe sate, iar singurul venit constant, în familie, este suma de 164 de lei, pe care o primesc pentru că le-am făcut dosar pentru alocaţie de stat şi alocaţie suplimentară de susţinere", explică Valerie Rafa, referent social la Primăria Gârbou.

Părinţii şi fraţii lui Nelu Moldovan au aflat aseară toată povestea, de la televizor. "Am leşinat şi eu şi mica (mama-n.r.) când am văzut la ştiri. Aşa ceva nu am putut înţelege, ne-au făcut de râs şi ne-au făcut mari probleme cu asta", ne-a spus sora bărbatului, Minerva Moldovan.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.